3 Ekim 2010 Pazar

Tara Robotik Otomasyon

                                                           GÖREBİLEN ROBOTLAR
İnsan gözünün algılama ve bilgiyi sınıflandırma yeteneği eşsizdir. Bu eşsiz yeteneği robotlu sistemlerle birleştirebilmek ve endüstrinin hizmetine sunabilmek, ve böylelikle standart olmayan iş parçalarını otomatik olarak algılayıp sistem içerisinde bütünleştirebilen çözümler yaratmak, günümüz Türk robot entegratörleri için zorlu bir meydan okuma haline gelmiştir.
En çok makine besleme sektörü için ihtiyaç duyulan bu otomasyon sistemlerinin örnekleri bazı robot entegratörleri tarafından her iş parçası için bir fikstür veya bir sabitleyici yaparak çözümlenmiş olsa da, artık bu çözümler yetersiz kalmaktadır. Esnek otomasyon sistemleri için kameralı uygulamalar tek ve nihai çözümdür. Benzer örnekler otomasyonun uygulandığı sadece birkaç büyük fabrikada mevcut fakat gerçek anlamda görebilen ve algılayabilen sistemlerin olduğu örnek bir elin parmaklarını geçmez. Ayrıca Türkiye dışında bu iş ile uğraşabilen robot entegratörü sayısı da bir o kadar azdır, çünkü robotlara görme ve algılama yetisi kazandırmak, gerçekten de bazı insanların hayal bile edemeyeceği kadar zor bir uygulamadır.
En başından beri yaratılış amaçları insanların üstlenmiş olduğu zor, yorucu, monoton ve/veya tehlikeli işlerin yükünü omuzlamak olan robotlara artık yeni bir boyut kazandıran görüntü işleme teknolojileri, Avrupa pazarından sonra Türkiye pazarına da bu işin öncü firması olan SVIA tarafından getirildi. SVIA için tüm Avrupa’da toplamda 10 ülkede distribütörlüğü olan, her robotla çalışabilen ama robot distribütörü olmayan belki de dünya üzerinde ki tek firma diyebiliriz. Kurmuş olduğu 500 ün üzerinde robot hücresi ile rüştünü kanıtlamış ve artık Türkiye de ki müthiş potansiyelin farkına varmış olan SVIA, TARA robotik otomasyon ile partnerlik anlaşması yaparak markete adımını atmıştır.
Yaklaşık 12 yıllık bir geçmişi olan SVIA firması sadece ve sadece makine besleme konusunda çalışmakta, diğer birçok firma gibi hem kaynak, paketleme, lazer kesim, hem de plazma, vs. gibi konularda faaliyet göstermemektedir. Çünkü birçok sanayicinin de bildiği gibi tek bir konuda çalışmak, uzmanlaşmak her zaman mükemmele erişmeyi daha da kolaylaştırır.
En çok CNC besleme, pres besleme ve transfer makinesi besleme gibi alanlarda yoğunlaşan firmanın en büyük avantajı, esnekliği ve kurduğu sistemlerin çok kolay kullanılabiliyor olması. Svia’nın geliştirmiş olduğu sistemlerle birlikte standartlaşmış hale gelen robot hücreleri, her yeni uygulama için adapte edilebiliyor. Örneğin yeni bir iş parçasını sisteme tanıtmak için parçayı kamera altına koymak ve 5 dakika zaman harcamak yeterli. Bu sebepten ötürü her yeni iş parçası için yeni bir fikstür, yeni bir düzeneğe, kısacası yeni bir maliyete gerek yok. Ayrıca iş parçasının metal, plastik, bakır veya kauçuk olmasının da bir önemi yok. Bu avantajı sayesinde bir robot hücresi birçok farklı iş parçası ile çalışabiliyor ve sistemin amortisman süresi 1 ila 1,5 yıl arası değişiyor. Özellikle Avrupa’da sık sık üretimin değiştiği firmalar bile sistemin verimliliğini kavrayıp hemen SVIA ürünlerinden yararlanmaktadırlar.
Peki, günümüz üreticileri için bu sistem neden iyi bir seçenek? İnsan tarafından beslenen bir CNC %50 - %60 arası verimlilikte çalışabilirken SVIA otomasyonun uygulandığı makineler %97 verimliliğe kadar çıkabiliyor ve dolaylı yoldan birim maliyetler düşüyor. Bu otomasyon sistemi ile beslenen 2 CNC, sanki 3 CNC verimliliğin de çalışıyormuş gibi olur.  Ayrıca genel olarak fabrikada bir robot bulunması demek dışarıdan denetlemeye gelmiş bir müşteri, üretici veya denetleyici için firma kaliteye önem veriliyor ve son teknolojiyi yakından takip ediyor; üretici maliyetleri düşürmek için elinden geleni yapıyor demektir.
Teknolojide gelinen bu son noktadan sonra artık çoğu firma yöneticisi, robot çalıştırmanın insan çalıştırmaktan daha karlı ve daha az zahmetli olduğu biliyor. Biliyoruz ki;  
·        İşçilerin maaş giderleri vardır.
·        Yol, yemek masrafları vardır.
·        Molaları ve dinlenme süreleri vardır.
·        İşçinin iş kıyafetine ihtiyacı vardır.
·        Her ay maaşlarının tekrar hesaplamasını isterler.
·        Onlara gözcülük yapması için bir şef'e ihtiyaçları vardır, ustabaşına ihtiyaçları vardır.
·        Hiçbir şey yapmasalar da (sistem bakımdayken, mal beklerken yâda kriz dönemlerinde vs) maaşlarını vermek zorundasınızdır.
·        Tatil isterler, maaşlarına zam isterler.
·        Bayramda yardım isterler, cenazeleri, düğünleri, sünnetleri olur ekstra izin isterler.
·        Sabah performansı farklı, öğlen farklı, akşam farklıdır,
·        Makineye ellerini kaptırma riski vardır vs. vs.
Bu listedeki maddeler daha da uzatılabilir. Fakat robotlar için bunlar kesinlikle söz konusu değildir. Ekonomik kriz de, bakımda, duruşlarda vs. de sadece fişini çekmek bütün ekstra maliyetleri de durdurur. Robotlar hastalanmaz, izin almaz, itiraz etmez.
Günümüz imalat sektöründe üretim süreleri giderek önem kazanmaya başlıyor. Artan tüketim ihtiyacı, üreticileri daha kısa zamanda daha fazla üretmeye itiyor. Bu durum da otomasyon sistemlerinin yeni üretim şekillerine adaptasyonu ihtiyacını doğuruyor. Tüm bu talepler üreticiyi en esnek, en hızlı, en hassas ve en kaliteli otomasyon sistemi aramaya itiyor. Bütün bu özelliklerin tek bir potada toplandığı tek şirket olan SVIA nın müşterileri, fabrikalarına bir sistem kurulduktan sonra bir ikincisini bir üçüncüsünü yıl dolmadan talep etmekte ve adeta SVIA nın aboneleri haline gelmektedirler.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder