5 Ocak 2017 Perşembe

Robotik Paletleme Projelerinde En İyi TARA’f

abb koli kutu paletleme robotu
Koli Kutu Paletleme Robotu
       Robotik paletleme işlemi; üst üste belirli istifleme düzeni ile dizilebilen her türlü ürün için yapılabildiğinden birçok sektöre ait işletmenin başlıca problemidir. Yapı kimyasalları (kireç, kalsit, çimento vb.), temizlik malzemeleri (deterjan vb.), gıda ürünleri (pirinç, şeker, bakliyat mamulleri vb.) örnek olarak verilebilir. Paletleme otomasyonu, ürünlerin müşteri için hazırlandığı son duraktır. Bu nedenle dizimdeki doğruluk ve düzen oldukça önemlidir. Yapılacak hatalar; paletin taşınmasında problemlere, adetlerde sapmalara neden olmaktadır.

   “İnsanlar robotik sistemlere kıyasla oldukça üstün hareket kabiliyetine sahip olsalar da kararlı çalışmak konusunda yeterli değildir. Ancak paletleme robotları acıkmazlar, yorulmazlar, düşünmezler, sıkılmazlar, hasta olmazlar. Tek ihtiyaçları olan şey yapacakları hamle ve hareketlerin öğretilmesidir.”

      Paletleme işlemini operatörlerle yürüten firmalarda özellikle yapılan en büyük hata, bir operatörün işini tam verimle yapacağının düşünülmesidir. Örneğin; öğle arası verilen yemek molası süresince üretim aksadığından, bu süre operatöre iş yükü olarak geri dönmektedir. Siparişi yetiştirmek isteyen yönetici operatörün yükünü arttırdıkça operatörün çalışma performansı düşmektedir. Fiziki ve zihinsel motivasyonu düşüşe geçen operatör bu andan itibaren yetersiz kalmaktadır. Açığı kapatmak isteyen yönetici, takviye çalışan alımı yaparak yapılan işlemin maliyetini arttırmaktadır. Sipariş kapasitesi gittikçe artan bir işletmeyi düşünürsek, bu gidişat git gide kontrol edilemez bir hal alacaktır. Operatörün diğer problemlerini ve kişisel özelliklerini hesaba katmasak bile paletleme işlemi yapan bir işletmenin günlük – aylık – yıllık hedef veya siparişlerini bu çalışma yöntemi ile yakalaması oldukça zordur.
İşte tam olarak bu noktada biz Tara Robotik Otomasyon olarak devreye girmekteyiz. Ürünün ne olduğu problem olmaksızın paletleme işlemini operatörden alıp, multi-eksen endüstriyel tip robotlar ile yapmaktayız. İşletmenin hedeflerini sağlayacak esneklikte ve paletlenecek ürününe özgü yöntemlerle paletleme işlemlerini yüksek hassasiyette ve yüksek bir verim ile gerçekleştirmekteyiz.

Paletleme Robotlarında Robot Elinin ( Gripper ) Önemi

Torba Taşıma Robot Eli Gripper
Torba Taşıma Özel Robot Eli Gripper
       Paletleme robotlarında yüksek hassasiyet ve kolay çalışmanın en önemli teminatı robot elinin uygunluğudur. Paletlenecek ürünlerin farklı sektörlerde, farklı ağırlıklarda, farklı ebatlarda ve farklı yapılarda olduğunu düşünürsek robot elinin kritik bir ekipman olduğunu kolayca anlayabiliriz. Örneğin; gıda sektöründe ürünlerin paletlemesi işlemi yapılacaksa robot eli, gıda ürününe zarar vermemeli, hijyenik yapıyı bozmamalıdır. Robot eli, 1 kg‘lık bir ürünü paletlerken farklı, 25 kg’lık bir ürünü paletlerken farklı mukavemet gereksinimlerini karşılamak zorundadır. Robot eli, paletlenecek ürünü ebatlarına uygun olarak kavramalıdır. Bir de paletlenecek torbanın rijit bir yapıda olmadığı düşünülürse robot elinin paletleme projelerinin kilit noktası olduğu görülmektedir.

      Tamamen Tara Robotik Otomasyon tasarım ekibi tarafından, tasarım mühendislerince ürüne özgü tasarlanmış ve hizmete sunulmuş robot ellerimiz mevcuttur. Biz Tara Robotik Otomasyon olarak bu güne kadar damacana paletleme, de-paletleme, yapı kimyasalları paletleme, gıda paletleme, temizlik ürünü paletleme gibi birçok sektör ve ürün için robotik paletleme çözümler sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Paletleme projelerinde oldukça tecrübeli olan ekibimiz ile rekor sürelerde kaliteli işler yapmaktayız. 

Doğru Paletleme Robotu Seçimi 

     Paletleme otomasyonunda yüksek hassasiyet ve yüksek verimle çalışmanın önemli unsurlarından biri de doğru paletleme robot kolu seçimidir. Robot eli; ürün ve çalışacağı alan için yeterli olsa da çalışmanın kalitesi doğru robotun seçimine bağlıdır. Doğru robot kolu seçilmediği takdirde; hedeflenen paletleme adetlerine ulaşılamaz, paletleme kalitesi düşük olur ve daha da kötüsü paletleme projesi, yüklenici otomasyon firması için bir robot bedeli kadar maddi zararla sonuçlanır. Doğru endüstriyel robot seçiminde robotun; erişim kapasitesi, eklem hareketlerindeki açısal kabiliyeti, kaldırabileceği yük, dayanabileceği atalet, ortam şartları oldukça önemlidir.
    Tara Robotik Otomasyon ekibinin paletleme projelerinde gözdesi, yüksek hızlı ve uzun kollu ABB - IRB 460 110 kg’lık özel paletleme robotudur. ABB robotunun kalitesi paletleme projelerimizde bizlere güç katmaktadır. Kaliteli robot elini kaliteli paletleme robotu ile birleştirince geriye müşterinin gözündeki mutluluğu seyretmek kalıyor.
     Sonuç olarak; paletleme robotlarının ortalama amortisman süresi 1,5 – 2 yıldır. Robotun sarf malzemesi giderleri ve bakım maliyetleri oldukça düşüktür. Robotun çalışma verimi çok yüksek olduğundan bir operatöre oranla kullanım giderleri ve fabrikaya yükü oldukça azdır. İnsan sağlığını da ergonomi çerçevesinde ele alırsak paletleme robotu ile çalışmak yatırımcı için her yönden oldukça avantajlıdır. Sizler de sektörünüzde bu avantajı yakalayan firmalardan olmak istiyorsanız Tara Robotik Otomasyon olarak ücretsiz keşif için sizleri hızlıca ziyaret etmeye hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.


Ücretsiz keşif ve daha fazlası için lütfen bizi hemen arayınız!
Emrah Hünerlitürkoğlu
Satış Müdürü
Elektronik ve Hababerleşme Mühendisi
0544 620 80 05


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder